menu

Ochrana osobných údajov na FÚ SAV

Fyzikálny ústav SAV je prevádzkovateľom, ktorý spracúva osobné údaje.

Identifikačné údaje prevádzkovateľa:

Fyzikálny ústav SAV

Dúbravská cesta 9, 845 11  Bratislava

IČO: 00166537

Ochrana osobných údajov je v Slovenskej republike upravená zákonom Národnej rady Slovenskej republiky č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov.

Od 25. mája 2018 bude na Slovensku účinné Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (všeobecné nariadenie o ochrane údajov), známe ako GDPR.

Zákon o ochrane osobných údajov okrem iného v § 28 upravuje práva osôb, ktorých osobné údaje podliehajú spracúvaniu, resp. ktorých sa osobné údaje týkajú. Nazývajú sa dotknutými osobami.

Poučenie o právach dotknutej osoby

Dotknutá osoba má právo na základe písomnej žiadosti od prevádzkovateľa vyžadovať:

  1. potvrdenie, či sú alebo nie sú osobné údaje o nej spracúvané,
  2. vo všeobecne zrozumiteľnej forme informácie o spracúvaní osobných údajov v informačnom systéme v rozsahu identifikačné údaje prevádzkovateľa a sprostredkovateľa (ak je ustanovený); účel spracúvania osobných údajov; zoznam alebo rozsah spracúvaných osobných údajov; poučenie o dobrovoľnosti alebo povinnosti poskytnúť požadované osobné údaje, čas platnosti súhlasu alebo oznámenie, ktorý právny predpis ukladá povinnosť osobné údaje poskytnúť; tretie strany, ak im majú byť osobné údaje sprístupnené; forma zverejnenia osobných údajov, ak majú byť osobné údaje zverejnené; tretie krajiny, ak sa má uskutočniť prenos osobných údajov do týchto krajín,
  3. vo všeobecne zrozumiteľnej forme presné informácie o zdroji, z ktorého prevádzkovateľ získal jej osobné údaje na spracúvanie,
  4. vo všeobecne zrozumiteľnej forme zoznam jej osobných údajov, ktoré sú predmetom spracúvania,
  5. opravu alebo likvidáciu jej nesprávnych, neúplných alebo neaktuálnych osobných údajov, ktoré sú predmetom spracúvania,
  6. likvidáciu jej osobných údajov, ktorých účel spracúvania sa skončil; ak sú predmetom spracúvania úradne doklady obsahujúce osobné údaje, môžete požiadať o ich vrátenie,
  7. likvidáciu jej osobných údajov, ktoré sú predmetom spracúvania, ak došlo k porušeniu zákona,
  8. blokovanie jej osobných údajov z dôvodu odvolania súhlasu pred uplynutím času jeho platnosti, ak prevádzkovateľ spracúva osobné údaje na základe jej súhlasu.

Uvedenú žiadosť alebo informácie o úniku osobných údajov, či iné závažné skutočnosti týkajúce sa spracúvania osobných údajov FÚ SAV možno adresovať zodpovednej osobe, ktorá na ústave vykonáva dohľad nad spracúvaním osobných údajov.

Kontakt na zodpovednú osobu:

Ing. Mária Jusková

Fyzikálny ústav SAV

Dúbravská cesta 9, 845 11  Bratislava

tel.: +421 2 59 410 -556

e-mail: gdpr.fusav@savba.sk 

 

Práva dotknutej osoby pri spracúvaní osobných údajov sú upravené v zákone č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov a v Nariadení Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (všeobecné nariadenie o ochrane údajov), známom ako GDPR.

Rýchlo a pútavo sa môžete so základnými informáciami o Vašich právach oboznámiť aj prostredníctvom príručky EÚ pre občanov o ochrane osobných údajov.